Amy Rispens (@amyrispens)

In het thema ‘Vrienden met planten’ zal ik elke keer één van mijn lieve vrienden interviewen over zijn of haar planten. Deze keer is Amy van de gelijknamige pagina @amyrispens aan de beurt. Amy ken ik door de plant community op Instagram en heb ik zo nu en dan ook contact mee via WhatsApp. Zo leuk om op deze manier mensen te blijven ontmoeten!

Amy (27)

Stel jezelf even kort voor?
Mijn naam is Amy, 27 jaar en woon in Ede. Bij mij thuis te vinden: een zwarte panter (poes) genaamd Lilli, mijn vriendin, heel veel thee en een hele hoop plantjes.

Aantal kamerplanten?
Dat verschilt letterlijk per dag. Ik denk dat het er rond de 50/60 zijn momenteel. Ik werk op de bloemen- en plantenveiling dus ik krijg regelmatig voor een koopje of zelfs als cadeautje de mooiste planten mee naar huis. Ik sleep soms opgegeven en weggegooide planten mee de kantine in om ze op te lappen. Mijn collega’s lachen me er altijd om uit maar dat boeit me niet. Ik heb laatst een grote Strelitzia nicolai gered uit de vuilcontainer en deze staat nu super mooi in de bloei.

Favoriete kamerplant?
Ik kan echt geen favoriet kiezen. M’n echte plantencollectie is begonnen met de goeie ouwe Monstera Deliciosa maar ik heb mijn Calathea Rufibarba al bijna 8 jaar. De mooiste vind ik wel mijn Calathea Ornata en de snelst groeiende is m’n Monstera Adansonii. Oh well… ik vind ze stuk voor stuk geweldig.

Minst favoriete kamerplant?
De graslelies in de vensterbank. Die staan er als decoy voor de poes. Ze blijft verder van alle planten af maar ze mag helemaal los gaan op de graslelies omdat die niet giftig zijn. Die zijn dan ook half aangevreten en vreselijk om te zien. Ook heb ik heel weinig met orchideeën of andere planten met duidelijke bloemen. Leuk voor in de tuin maar ik kan er niet van houden.

Grootste plantfail?
Ik heb (nog) niet echt veel plant fails maar ik ben ooit in de zomer vergeten m’n Calathea medallion vergeten water te geven. Die plant deed het altijd zo goed dat ik ‘m makkelijk even kon vergeten. Alleen niet als het buiten 32 graden is, blijkbaar. Heeft het helaas niet overleefd… Stekjes zijn ook niet voor mij weggelegd. Op de een of andere manier wil dat bij mij gewoon niet groeien. Of ik heb er gewoon geen geduld voor…

Plant die je graag wilt hebben?
Ik heb een lijstje en dat lijstje wordt bijna elke dag een beetje langer. Ik heb onlangs een super mooie Euphorbia Leuconeura weten te bemachtigen. Deze stond hoog aan de lijst samen met de Stephania Erecta. Ik ben bang dat die alleen heel lang, onaangetast, op dat lijstje blijft staan.

Nog een leuk plant-verhaal?
Op de plantenveiling waar ik werk hebben ze een hele grote groothandel.
Hier kan je planten in alle soorten en maten kopen tegen inkoopprijs. Je snapt natuurlijk wel dat ik daar ongelofelijk hebberig van raak. Ik loop hier regelmatig binnen met het idee dat ik alleen ga kijken en dan toch terug komen met minstens 1 nieuwe plant. Ik fiets bijna altijd wel naar huis met planten voor en achter op.

Wil je nog iets kwijt?
Ik ben pas begin 2018 begonnen met planten in huis halen. Ik wist nog niet eens wat een graslelie was. Eerder nam ik alleen snijbloemen mee van mijn werk maar dat vind ik niet niets meer aan. Ik ben me, eind vorig jaar, gaan verdiepen in kruidengeneeskunde en inmiddels een diploma gehaald. Nu bezig met het aanleggen van een klein kruidentuintje met medicinale kruiden en planten. Mijn vriendin en ik zijn van alles aan het zaaien, binnen op de eetkamertafel.

Wat een goed idee van die graslelie voor je kat zeg haha! Ik moest er hardop om lachen. En wat een droombaan moet jij hebben! Ik zou echt binnen de kortste keren failliet zijn denk ik.. Dankjewel voor je tijd Amy!
Lijkt jou het nou ook leuk om een keer bevraagd te worden over je plantenvrienden? Stuur me dan een berichtje via het contactformulier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *