Terracotta bloempotten

In het thema ‘Plantproducten’ zal ik het elke keer hebben over een leuk item of hebbedingetje wat hoort bij mijn plantenverslaving. 

Terracotta potten!

Iedereen die mij een beetje volgt weet dat de meerderheid van mijn kamerplanten in terracotta potten staan. Deze potten ken ik van vroeger nog als oudbollig, vies en totaal niet hip. Maar sinds ik mijn liefde voor kamerplanten ontdekt heb, heb ik kort daarop mijn liefde voor terracotta potten ontdekt. 

Ik merkte namelijk toen ik nog een echte plantenleek was, ik mijn planten snel veel te veel water gaf. Ik had hele mooie sierpotten, maar had voor deze potten nooit de juiste maat binnenpot en daarom zette ik mijn planten al snel gewoon zo in de pot. Resultaat hiervan was vaak dat mijn planten stierven aan een langzame, wortelrot dood. Ook vond ik totaal geen eenheid tussen de mooie sierpotten, waardoor mijn huis een beetje aan ging voelen als een kermis met veel te veel verschillende kleuren en vormen. Via de fijne plant community kwam ik erachter, dat als je planten in een pot zet met een goede drainage dat deze minder snel last zullen hebben van wortelrot. En hey, zoals die ene het styled, ziet die terracotta pot er eigenlijk best leuk uit. 

Tegenwoordig zet ik dus elke plant die ik nog niet meester ben (en dat zijn er redelijk wat!) eerst in terracotta. Deze potten kan je eerst een dag laten weken in water, omdat ze veeel vocht ontnemen van de aarde. En wanneer je de plant water geeft, is het slim om een plant in terracotta, iets meer te geven dan een plant in een gewone sierpot. 

Wat ik handig vind aan terracotta is dat ik precies zie wanneer de aarde van mijn planten opgedroogd is. Dit is een goede aanduiding om weer water te gaan geven. Voor sommige planten vind ik terracotta niet geschikt. Voor planten die naar mijn mening wat meer water nodig hebben, zoals fittonia’s, gebruik ik liever sierpotten in een rustige aardse stijl(zoals die mooie van Capi Europe!)

Nog een voordeel aan terracotta, is dat het goedkoop is. Voor een plantengekkie als ik die vaak nieuwe planten koopt, is elke keer een nieuwe sierpot kopen gewoonweg te duur. Kringlopen hebben leuke potten, maar deze zijn vaak niet in lijn met mijn stijl. Terracotta is hiervoor een goed alternatief. Ook verweert terracotta heel mooi. Hoe ouder je plant (en dus hoe vaker je watergift) hoe mooier de potten worden. Super leuk om te zien dus. 

Hou jij van terracotta potten? Of ben je meer van de sierpotten?

3 reacties op “Terracotta bloempotten”

  1. Terracottaaaa super betaalbaar en idd.. ik geef liever meer geld uit aan nieuwe plant dan aan een pot.. wel ben ik een witte potten verzamelaar, vooral gekke vormen en structuren! Dus die 2 gecombineerd in huis.. wit Op de bovenverdieping, terra beneden;) leuk wat je doet ladie

    1. Oe I love witte potten! Ik ben zelf heel erg fan van de potten van Capi Europe omdat ik dus wel van potten hou met een aardse tint. Heb een aantal hele mooie potten met mooie structuren en vormen! Misschien wel leuk om hier binnenkort een post over te schrijven haha! Deze potjes zijn ietsje duurder maar wel duurzaam en ook daar hou ik van! :)! En dankjewel voor het compliment! Super lief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *